Bel +31 (0)850013940

Zelf appelcider maken in 8 stappen

Geniet van je eigen appelcider - en van het maken!

Appelcider maken is dubbel genieten. Je eigen cider maken is leuk, je eigen cider drinken zo mogelijk nog leuker. Niet voor niets verovert dit appelwijntje in snel tempo ons land.  Appelcider kun je alcoholvrij maken, in dit artikel beschrijven we de stappen voor de variant met alcohol. Natuurlijke cider is licht alcoholisch, hoogstens 6,5%. 

appelcider maken


Basisbenodigdheden voor appelcider

Plastic emmer (wit of transparant)
Gistingsfles of -vat (minimaal 5 liter), bij voorkeur van glas
- Rubber kap of rubber stop met gat voor waterslot
Waterslot
Neteldoek
Hevelslang
- Trechter en maatbeker
Cider- of champagneflessen
Kroonkurken van 29 mm. of plastic champagnestoppen met ijzerdraadkooitjes
Flessenborstel

Tip: begin je net en wil je het jezelf wat makkelijker maken? Veilig starten met cider maken kan met een startset cider maken.

Hygiëne

Hygiëne is van groot belang voor het slagen van je cider. Was je handen zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven. Droog ze af aan een schone handdoek en werk met een schort dat makkelijk te reinigen is, want fruitvlekken krijg je er moeilijk uit.
Reinig en steriliseer voor gebruik alle spullen goed die in aanraking komen met de most. Hiervoor kun je de volgende middelen gebruiken:

Sulfiet: steriliseermiddel
Puro Oxi: reinigingsmiddel voor licht vervuilde materialen en flessen


Ingrediënten en toevoegingen

- Appels: In principe zijn alle soorten appels te gebruiken, maar het verdient de voorkeur om een mengsel van rassen te gebruiken voor het verkrijgen van een beter smaakevenwicht.
  Voor 10 liter appelcider heb je ongeveer 18 kilo appels nodig.
- (Cider)gist: Een zakje gist is gemiddeld voldoende voor 10 tot 20 liter wijn in één keer. Aangebroken zakjes zijn niet houdbaar.
- Suiker of honing
Pecto Enzyme II: zorgt voor een maximale smaak- en sapopbrengst

Stap 1: verzamel de beste appels en maak ze schoon

In principe zijn alle soorten appels te gebruiken voor cider. Wil je een optimaal smaakevenwicht, gebruik dan een mengsel van rassen. Maak de appels goed schoon. De schil kun je laten zitten, maar verwijder de steeltjes en rotte of beurse plekjes en was de appels goed af. 

Stap 2: verwerk de appels tot pulp

Snijd de appels eerst in stukken en kneus ze daarna in een grote bak. Giet er daarna heet water overheen (ong. 70° C). Zo onttrek je de optimale hoeveelheid geur-, smaak- en kleurstoffen aan het fruit. Naast je materialen, steriliseer je ook de pulp. Gebruik daarvoor 1½ theelepel sulfiet per 10 liter most.

Voeg Pecto Enzyme II toe. Hierdoor barsten de celwanden van de appels open en verkrijg je een hogere sap- en aromaopbrengst. Meng de Pecto Enzyme goed door de pulp en laat 6-12 uur inwerken.

Stap 3: pers de pulp uit

Gebruik de neteldoek om de pulp uit te persen. Verzamel het sap in een gistingsfles. Vul tot maximaal onder de schouder, omdat er tijdens de gisting veel schuim kan ontstaan. Spoel de neteldoek na gebruik goed schoon, totdat alle pulpresten eruit zijn.

Stap 4: gisten

Giet de inhoud van het zakje gist over de most in de gistingsfles, en schud de fles voorzichtig zodat de gist gelijkmatig met de vloeistof wordt vermengd.

Vul het waterslot voor de helft met water en sluit de fles af met een stop en het waterslot. Het gistingsproces zal binnen enkele uren beginnen; er stijgen dan koolzuurbelletjes op in het waterslot. Na enkele dagen is de gisting afgerond. De ideale gistingstemperatuur ligt tussen de 18 en 25 graden Celsius en moet zoveel mogelijk constant worden gehouden.

Stap 5: klaren

Zolang de cider nog gist, is hij niet helder. Het klaren gebeurt pas na de gisting. Het klaren verloopt sneller op een koele plaats en is voltooid als er zich een laag sediment heeft gevormd op de bodem. Hierna kun je de cider afhevelen in flessen. 

Stap 6: bottelen

Doe in elke (steriele) fles een hoeveelheid suiker en/of honing om bruisende cider te krijgen. Voor stille cider (zonder koolzuur) is deze handeling niet nodig.
Gebruik voor een fles van ¾ liter 2 theelepels suiker of 3 theelepels (zachte) honing. Let op: hoe meer suiker, hoe meer druk er op de fles komt te staan.
Sluit de flessen af met een kroonkurk van 29 mm. of gebruik een plastic champagnestop met een ijzerdraadkooitje.

Na 2 of 3 weken op een matig warme plaats staat er voldoende druk op de flessen, zet ze dan koel weg. 

Stap 7: bewaren

Je kunt je appelcider op zijn vroegst na twee maanden drinken, maar is eigenlijk pas de volgende zomer op zijn best. Cider kun je niet langer dan 2 jaar bewaren. De beste plaats om cider te bewaren is een koele en donkere plek.

Stap 8: serveren

Cider smaakt op zijn best als je ‘m koel serveert. Vermijd het schudden van de fles. Open de fles voorzichtig en schenk alle glazen vol, zonder daarbij de fles telkens weer rechtop te houden. Het sediment op de bodem blijft dan zo veel mogelijk onberoerd.

Proost!