Alles over hop

167 resultaten | sorteren op:

Van laag naar hoog sorteren

Hop is misschien wel het meest karakteristieke ingrediënt van bier. Hop zorgt voor smaak en bitterheid en speelt ook een belangrijke rol als bewaarmiddel. Er zijn vele soorten hoppen, elk met een eigen aromaprofiel, en er worden nog jaarlijks nieuwe variëteiten ontwikkeld.

Toch is hop uitkiezen voor je eigen bier niet moeilijk. Er zijn verschillende eigenschappen van hop die je helpen een goede keuze te maken.

Bitterheid,Alfazuur en Aroma

Hopbloemen Hop draagt op 2 manieren bij tot de smaak van je bier. Enerzijds bevatten de hopharsen alfazuren, deze bepalen - na lang koken - de bitterheid van het bier. Anderzijds bevat hop ook aromatische componenten in de vorm van essentiële oliën. Die zijn vluchtig. Hoparoma’s in je bier krijg je dan ook door hop slechts kort – of niet - te laten meekoken. Het gehalte alfazuren in hop varieert sterk tussen verschillende variëteiten. Op een hopverpakking vind je het alfazuur percentage. Hoe hoger dit percentage, hoe meer bitterheid. Of nog, hoe minder hop je moet gebruiken in je bier om dezelfde bitterheid te bekomen. Ook het aromaprofiel is afhankelijk van de hopsoort. Door een slimme keuze van de gebruikte hoppen kan je je bier naar wens bloemige, kruidige of fruitige toetsen meegeven.
Op basis hiervan kan je de hoppen indelen in 3 varianten:

  • Aromahop: dit zijn hoppen met een interessant aromaprofiel en een laag alfazuurgehalte. Ideaal dus om het hoparoma van je bier mee te bepalen.
  • Bitterhop: dit zijn hoppen met een hoog alfazuur gehalte en weinig interessante aroma eigenschappen. Ideaal om je bier bitterheid te geven. Door het hoge alfazuurgehalte heb je er relatief weinig van nodig.
  • Dualhop of dubbeldoelhop: dit zijn hoppen met zowel een hoog alfazuur gehalte als interssante aroma eigenschappen. Je kunt ze dus zowel lang meekoken voor de bitterheid als kort inzetten omwille van de aroma’s.

De vorm van hop

Om heel het jaar door te kunnen brouwen moet hop worden bewaard. Meestal worden de hopbloemen gedroogd. Daarbij gaan heel wat aroma’s verloren. Daarom werd recent WetHop ontwikkeld als alternatieve bewaringsmethode. Wethop wordt niet gedroogd en bevat veel meer aroma’s.

Hop is verkrijgbaar in 3 vormen.

  • Hopbloemen zijn de originele vorm van gedroogde hop. De hopbellen worden simpelweg geoogst en gedroogd. Ze zijn makkelijk te gebruiken, in een kookzakje of los in de ketel.
  • Hoppellets, of ook wel hopkorrels, zijn vermalen gedroogde hopbloemen, geperst tot korrels. Hoppellets vallen uit elkaar bij gebruik, daardoor zijn ze iets efficiënter dan de bloemen. Ze zijn ook beter bewaarbaar.
  • Wethop is een nieuwkomer en minder bekend. De hop wordt niet gedroogd om zoveel mogelijk aroma’s te behouden. De hopbloemen worden vlak na de oogst verkleind, verpakt en thermisch behandeld. Ideaal dus voor liefhebbers van de meest frisse hoparoma’s.

Herkomst van hop

Traditionele bierstijlen zoals Pilsners, Weizen, Engelse Pale Ales en Bitters, Porters en Stouts of Tripel maakten van veelal gebruik van de traditionele hopsoorten uit Tsjechië, Duitsland en Engeland. Vaak hebben deze hopsoorten milde kruidige en/of bloemige aroma’s.

Amerikaanse hoppen zijn vaak citrusachtig of hebben een hoog alfazuur gehalte, perfect in overeenstemming met Amerikaanse sterk hoppige IPA’s en aanverwanten.

Zoek je wat tropisch fruit accenten dan zijn hoppen uit Nieuw Zeeland of Australië interessant. Of je kan experimenteren met de nieuwste Europese varianten want ook dichter bij huis is men op zoek gaan naar hogere alfa waarde en meer uitgesproken aroma’s.

We adviseren je vooral veel te experimenteren met verschillende hoppen. Een theelepel hop in glas met kokend water geeft je al direct een indicatie van de hopsoort. Hoppen kun je daarnaast makkelijk invriezen en het loont dus zeker om wat meer hoppen in huis te hebben en jouw eigen bier samen te stellen met de lekkerste hoppen.

Lees meer
Alles over hop • BierbrouwenBraumarkt • Voor Brouwers
Menu