Aan de slag met lager gist : Baltic Porter

Aan de slag met lager gist : Baltic Porter
Posted in: Bier

Aan de slag met lager gist : Baltic Porter

De zomer is al bijna voor bij en over een paar dagen gaat het al weer wat kouder worden. Dan zijn de omstandigheden prima om je te wagen aan een stevig bier. Complex, moutig en met een flinke dosis alcohol. Dat soort bier heeft een lange rijpingstijd nodig. Bovendien, omdat het wat koeler wordt, is het makkelijker om met een lager gist aan de slag te gaan. Een Baltic Porter past helemaal in dit plaatje.

Zelf bier brouwen geeft je de vrijheid om te maken wat je wilt, wanneer je wilt … toch kan het nuttig om je brouwactiviteiten goed te plannen, zoals je onlangs in onze blog “Jouw bierkalender voor het najaar” al kon lezen.

Zo kan je ook beter inspelen op de wisselende omstandigheden waar je als brouwer mee te maken krijgt. Baltic Porter is als stijl afkomstig uit de Baltische regio (ruwweg de landen van Zweden tot Polen) maar is verwant aan de traditionele Britse Porters.  Baltic Porter is even complex van smaak en aroma en rijk aan alcohol als een Imperial Stout maar zachter, minder bitter ook.

Het recept in bijlage levert een mooie Baltic Porter van ongeveer 8% ABV op.

tipZin in avontuur ? Je kan dit recept makkelijk aanpassen. Hieronder enkele tips:

  • Kan je de gistingstemperatuur controleren, dan is het uiteraard niet zo moeilijk om een lager bier te maken. Heb je niet de mogelijkheid om de temperatuur te controleren? Dan kan je profiteren van de iets lagere omgevingstemperatuur en kies je een korrelgist zoals Fermentis W34/70,  Mangrove Jack’s Californian Lager of Bulldog B23 Steam Lager. Deze leveren ook bij kamertemperatuur (18-20°C) het typische smaak- en aromaprofiel van lager.
  • Voor een koffie toets kan je de Red Crystal  mout  vervangen door BlackSwaen Coffee.
  • Ook de Limited edition Platinum Swaen Salty Caramel mout kan in dit recept voor een interessant accent zorgen. Ongeveer 400 g Salty Caramel volstaat, je kan dit extra toevoegen of gebruiken in plaats van een gedeelte van de munich mout.
  • Wil je je bier wel lekker donker en tegelijk de gebrande smaken van de Chocolade en Black mout beperken ? Voeg deze mouten dan pas op het einde van het maischen toe (gedurende 10- 15 minuten).

 

Recept voor 20 liter

Mout

Maischen

  • 90 minuten op 67°C, daarna verhogen naar 78°C gedurende 1 minuten.
  • Koken :  90 minuten

Hop

  • 30 g Perle (7,5% alfa) – meekoken gedurende 90 minuten
  • 20 g Hallertau Herbrucker (2,4% alfa) – meekoken gedurende 5 minuten

Gist

10 september 2020
Menu