Ernest hop, what’s in a name?

Ernest hop, what’s in a name?
Posted in: Bier

Ernest hop, what’s in a name?

Staan er bij jullie in de buurt ook wilde hop planten? Of heb je er misschien enkele in de tuin ? Leuk maar niet ideaal om mee te brouwen. Je wil namelijk liefst de naam ( en eigenlijk zo veel mogelijk) weten van de hop waarmee je aan de slag gaat. De naam van de soort en de daarbij horende eigenschappen (aroma’s, bewaarbaarheid, bitterheid, …) maken het heel wat makkelijk om een recept op te stellen en daarna ook om consistent hetzelfde bier te brouwen.

Hoe komt een hopsoort eigenlijk aan zijn naam? Er zijn vele mogelijkheden. Traditionele soorten hebben vaak de naam van de regio waarin ze origineel werden gekweekt, denk daarbij aan Hallertau, Spalt, Tettnang, Saaz, Willamette. Vandaag zijn het meestal de onderzoekscentra en kwekers die nieuwe hopsoorten een naam geven. Die zal dan vaak verband houden met een eigenschap van de hop. Magnum heeft niet alleen een hoge bitterheid maar ook grote hopbellen. Herkules is een sterke krachtpatser en de hopsoort met die naam blinkt uit door zijn hoge bitterheid. Namen als Citra® en Mandarina Bavaria laten weinig aan de verbeelding over in verband met het aroma van de soorten in kwestie.

Zeker het vermelden waard in deze rij is de Britse hopsoort Ernest. Die is namelijk genoemd naar zijn kweker professor Ernest Stanley Salmon (1871-1959). Professor Salmon was een plantkundige verbonden aan Wye College, dat is, op het vlak van hop, zowat het belangrijkste onderzoeksinstituut in de UK. Hopsoorten zoals Brewer’s Gold, Bullion, Northern Brewer en Bramling Cross ontstonden uit het onderzoek van Ernest Stanley Salmon en ook andere Britse hoppen zoals Target, Admiral, Northdown en First Gold zijn in Wye College ontstaan. Daarnaast was Ernest overigens ook een fantastiche tennisspeler en behaalde ooit de kwartfinale van Wimbledon.

Hoewel professor Salmon de soort Ernest in het begin van de jaren 20 van vorige eeuw beschreef, is deze soort slechts recent beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. Ernest heeft een complex fruitig aroma met vooral Abrikozen, Citrus en kruiden. In 1959 werden testbrouwsels uitgevoerd met Ernest en de hop werd als “te Amerikaans” en daardoor niet geschikt voor commercialisatie aanzien. In die tijd werden de meeste Amerikaanse hoppen met een gelijkaardig profiel beschouwd als inferieur … brouwers wisten niet goed wat ze ermee konden doen. Die situatie is ondertussen, sinds de opkomst van Craft beer en de steeds groeiende populariteit van (Amerikaanse) IPA ’s is alles soorten en smaken helemaal veranderd. De Amerikaanse hopsoorten waarmee Ernest in 1959 werd vergeleken behoren nu tot de meest populaire ter wereld … tijd dus voor Ernest om zijn plaats op te eisen ! Zelf proberen? Dan kan met dit recept. We denken dat Ernest Stanley Salmon dit biertje zeker zijn goedkeuring zou gegeven hebben.

Recept :


Voor 20 liter.
Begin SG 1.062
ABV 6,2%
Kleur: 14 EBC
Bitterheid: 47 EBU

  • 2,5 kg Swaen Pilsner
  • 2,5 kg Swaen Dutch Pale Ale
  • 0,5 kg Goldswaen Hell


Maischen : 60 minuten op 67°C, daarna 10 minuten op 78°C.
80 minuten koken

  • 22g Bullion (80 minuten koken)
  • 15 g First Gold (5 minuten koken)
  • 15 g Ernest (5 minuten koken)
  • 35 g Ernest (whirlpool)

Gist : US -05 | bry 97 | M44 | bulldog 05

20 november 2020
Opmerkingen
Menu