Pompoenbier maken

Pompoenbier maken
Posted in: Bier

Pompoenbier maken

Hoewel je de pompoenkruidenmix gewoon kunt toevoegen aan het kokende wort, heb je niet veel controle over de uiteindelijke smaak. Het is beter ongeveer tweederde van het mengsel toe te voegen tijdens de laatste paar minuten van de kooktijd van het wort.

Zodra de primaire gisting van het bier achter de rug is, controleer je de smaak en voeg je het laatste derde deel van de kruiden toe. Binnen een paar dagen zinken de kruiden naar de bodem. Door regelmatig te proeven weet je wanneer het bier op het juiste smaakniveau is. Op dat moment giet je het bier in een vat of kun je het bottelen, waarbij de kruiden in het vergistingsvat achterblijven. Op die manier heb je meer controle over het kruidenniveau in het bier en voegt het een frissere kruidensmaak en aroma toe dan een volledig gekookte toevoeging van kruiden.

  • Begindichtheid: 1.056
  • Einddichtheid: 1.016
  • Alcoholgehalte: 5.2% 
  • Schijnbare vergistingsgraad: 69%
  • Bitterheid: 24 IBU
  • Kleur: 28 EBC
  • Beslagwater: 26,5 Ltr

Ingrediënten / Hoeveelheid

Moutextract

Moutextract vloeibaar licht: 3,2 kg

Moutgraan

Aromatic / Amber 50 EBC MD: 227 gr.
GoldSwaen Munich Light 100 EBC: : 227 gr.
GoldSwaen Aroma 320 BC: : 227 gr.
Amber Malt Thomas Fawcett: 113 gr.

Hop

Kent Goldings 5% AA, 60 min.:  34 gr.

Kruidenmix

Kaneelpoeder, 1 min.: 1/2 tl.
Gemberpoeder, 1 min.: 1/4 tl.
Nootmuskaat, 1 min.: 1/8 tl.
Piment, 1 min.: 1/8 tl.

Gist

White Labs WLP002 English Ale
Of:
Wyeast 1968 London ESB
Of:
Fermentis Safale S-04

Gebruik 11 gram goed gerehydrateerde droge gist,
2 vloeibare gistpakketten,
of maak een geschikte starter.
Gist bij 20 ° C

 

All grain brouwen

Vervang het moutextract door 5 kg Pilsmout (of Pale Ale) en voeg gewoon de andere granen toe zoals in het moutextract recept hierboven. Het maisschema hierbij is 60 min op 68°C, daarna verhogen naar 78°C gedurende 5 minuten.

Verse pompoen gebruiken – Pompoenpuree

Gebruik middelgrote pompoenen, snijd ze in vieren en leg ze met de snijkant naar beneden op een bakplaat in een op 166 °C gebrachte oven tot ze zacht en zoet worden en de sappen een beetje gekaramelliseerd zijn. Je kunt de pulp eruit schrapen of gewoon de pompoenen fijnstampen met een aardappelstamper.

Pompoen bevat ook veel zetmeel, indien je all grain brouwt kan je een deel van het zetmeel dat je gebruikt ook uit de pompoen halen.  Ga hiervoor als volgt te werk :  Verminder het basismout met 0,9 kg en voeg 2,26 kg gebakken pompoenpuree en 227 gr rijsthulzen toe aan je wort (de rijsthulzen helpen voorkomen dat je filterplaat verstopt raakt). Om ervoor te zorgen dat de pompoen volledig wordt opgenomen, moet je de rusttijd mogelijk verlengen tot 90 minuten.

Wil je de pompoen niet voor de zetmeel maar puur voor de smaak gebruiken, voeg dan ongeveer een halve kg tijdens het koken toe. Dat kan dan zowel voor mensen die met moutextract brouwen als voor de “all grain” brouwers (die gebruiken gewoon 5 kg pilsmout)

30 augustus 2019
Opmerkingen
Menu