Rozenbottelconfituur maken

Rozenbottelconfituur maken
Posted in: Inmaken

Rozenbottelconfituur maken

Confituur: vitamines uit de tuin op je bord, het hele jaar door ! Jam of confituur maken is één van de populairste bewaartechnieken. Het is ook een eenvoudige techniek waarmee je het hele jaar door kunt genieten van de vruchten uit je eigen tuin, van de boer of...uit heggen en struikgewas. Op deze plekken groeien namelijk rozenbottels waarvan je een heerlijke jam kunt maken. Het is wel wat bewerkelijker maar je hebt dan wel een erg lekkere jam waarvan je het hele jaar door kunt genieten.

Heb je even te druk tijdens het oogstseizoen of heb je wat fruit over dat je op dat moment niet gebruikt? Bewaar het in de diepvries en gebruik het op een later moment. Zo kan je een jam maken met lekkere aardbeien en rode bessen uit juni gecombineerd met de lekkere pruimen van augustus en de zoete bramen van het najaar. Lekker !

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Zeker als je je fantasie de vrije loop laat en je creaties een originele twist geeft door er kruiden of andere smaakmakers aan toe te voegen. Frambozenjam met een beetje munt? Wat vanille (van vanillesuiker of door een vanillestokje) bij de appelcompote ? Pruimenconfituur met wat limoen en een scheutje rum ? Of gewoon het sap van een sinaasappel of pompelmoes toevoegen aan je standaard recept om er een fris zurige toets aan te geven. Lekker ! Liefhebbers van spicy kunnen ook met het toevoegen van Rode pepers experimenteren.

Nog inspiratie nodig? Jam, gelei en confituur van Janine Bruinooge bevat tal van voorbeelden waarbij munt, vanille, staranijs of kaneel voor een extra smaaksensatie zorgen. Experimenteren maar zou ik zeggen …

Maak je rozenbottelconfituur dan kun je het beste op zoek gaan naar Hondsroos (Rosa Canina), de bottels ervan zijn veel groter dan die van de meeste andere rozensoorten.  Wacht tot de bottels goed rijp zijn, knip ze af, was ze en verwijder de steeltjes en resten van de bloemblaadjes zodat alleen de rozenbottels overblijven. 

TipTIP: Vries de rozenbottels eventueel eerst in, zo worden ze wat zachter wanneer je er enige tijd later de confituur van maakt.

Materialen

Ingredienten

  • Ongeveer 1 kg rozenbottels
  • 400 g geleisuiker
  • Sap van 3 sinaasappels
  • Sap + zeste van 1 citroen
  • 1 kaneelstokje

Bereidingswijze

  • Breng de rozenbottels en het kaneelstokje met wat water aan de kook in de pan tot ze goed zacht zijn.
  • Neem het kaneelstokje er uit en gebruik een passeermolen om het vruchtvlees van de pitjes te scheiden.
  • Voeg aan het vruchtvlees het sap van de sinaasappels en de zeste en sap van de limoen toe.
  • Breng aan de kook en voeg de geleisuiker toe.
  • Doe de stollingsproef met wat jam op een koud schoteltje. Dikte ok ? Dan kan je de potjes afvullen met de vultrechter en sluiten.
12 augustus 2020
Menu