Temperatuurbeheersing: de beste investering!

Temperatuurbeheersing: de beste investering!
Posted in: Bier, Zuivel, Cider, Wijn

Temperatuurbeheersing: de beste investering!

Zelf je eigen biertje brouwen, lekker en liefst dan nog met een persoonlijke toets, dat is toch waar alle hobby brouwers naar streven? Een goede beheersing van het brouwproces gekoppeld aan een oog voor detail en doorgedreven – zeg maar maniakaal- schoonmaken en ontsmetten zullen je hierbij een flink stuk op weg helpen.  Vraag je echter aan hobby brouwers aan welke investering ze zelf de grootste verbetering in de kwaliteit van hun zelf gebrouwen bier toeschrijven dan krijg je vaak een antwoord zoals
“Vanaf dat ik de vergistingstemperatuur van mijn brouwsels goed kon controleren, is mijn bier er sterk op vooruit gegaan.”  En dat is ook logisch.  Jij maakt tenslotte het wort, maar de gist maakt er bier van … dus alles wat je doet om die gist een handje te helpen gaat een onmiddellijk effect hebben op de eindkwaliteit van je brouwsel !

Hoe doe je dat, de gistingstemperatuur controleren?  De omgevingstemperatuur van je gistingsvat zo constant mogelijk houden door te goed te isoleren of te verwarmen is een goede eerste stap, maar het is slechts de helft van het verhaal. Het vergistingsproces geneert, naast alcohol, CO2 en een hoop smaakjes, ook warmte. Plaats je je gistingsvat in een goed geïsoleerde en verwarmde ruimte, dan zal enkel door de vergisting de temperatuur van je gistende bier toenemen. 

Dat effect moet je niet onderschatten, de temperatuur van 20 liter gistend wort in een goed geïsoleerde kast en met een vlotte vergisting kan makkelijk met 5°C stijgen. Gevolg: je gist gaat meer smaken produceren, vaak gewenste (fruitige of kruidige) smaken – hoewel teveel is teveel – maar ook ongewenste.

Kortom voor een goede temperatuur controle wil je liefst ook kunnen koelen. In een ideaal scenario heb je dus een vergistingskast waarbij je nauwkeurig de temperatuur van je wort naar wens kunt verhogen of verlagen.. zo liggen zaken als het brouwen van een lager bier, het inbouwen van een diacetylrust, of het lageren van je bier binnen handbereik.

Veruit het belangrijkste element in dat soort vergistingskast is de temperatuurregelaar, net als de thermostaat in je huis  gaat die de temperatuur van je  bier opvolgen en indien nodig de verwarming of koeling aanschakelen. Gelukkig is het niet moeilijk om een goede en gebruiksvriendelijke temperatuurregelaar te vinden.  Inkbird biedt hiervoor verschillende oplossingen aan, aangepast aan zowel elke behoefte.

 

De Inkbird ITC-308S is het meest basic plug-and-play model van Inkbird. Meestal wordt deze Inkbird gebruikt samen met een (oude) koelkast of vriezer – dat is een goed geïsoleerde kast, die ook nog kan koelen ! – en een eenvoudige warmtebron (buisverwarming, verwarmingsplaatje, Brew Belt).  Je sluit de koelkast en de verwarming aan op de Inkbird (dat staat netjes aangegeven), en plaatst de temperatuursonde. Op de regelaar stel je nu eenvoudig de gewenste temperatuur in en de Inbird doet te rest … wordt het te warm, dan wordt de koeling ingeschakeld, is de temperatuur te laag gaat de verwarming aan. Eenvoudig maar efficiënt!

 

Wil je graag eender waar je vergistingstemperatuur kunnen controleren, dat kan met de Inkbird ITC-308 Wifi , die kan je namelijk verbinden met je Wifi netwerk. Daarna installeer je de Inkbirdsmart app (appstore of google play) of je smartphone of tablet en koppel je deze daarna met je ITC-380 Wifi. Via de App kan je dan eender waar de temperatuur van je gistingsvat opvolgen en instellen.

 

Geen Wifi functie, maar wel de mogelijkheid om tot 12 verschillende temperaturen en tijdspannes te programmeren heeft de
Inkbird ITC -310T- B.  Dat maakt dat dit model ook populair is om het maisch proces aan te sturen.

 

Voor de knutselaars is er trouwens ook nog de Inkbird ITC 1000 F, geen plug-and-play hier want de ITC 1000 F is louter de 2 staps temperatuur schakelaar. Je moet hem zelf aansluiten op een temperatuursensor en een koeling en warmtebron.

22 januari 2021
Opmerkingen
Menu