Wat is moutextract?

We verhuizen ons magazijn van za 24/7 tot ma 2/8. Als gevolg hiervan kunnen bestellingen die NA 23/7 geplaatst worden een vertraging oplopen van ong. 7 dagen.
ALLE BESTELLINGEN TIJDENS DE VERHUISPERIODE VAN MEER DAN € 50 WORDEN GRATIS VERZONDEN.
Wat is moutextract?
Posted in: Bier

Wat is moutextract?

Ga je bier brouwen, dan ga je aan de slag met hop, gist en natuurlijk ook mout. Vele (hobby)brouwers vermalen de mout om er vervolgens bier van te maken. Maar wist je dat dit helemaal niet nodig is bij moutextract?

Hoe wordt moutextract gemaakt?
Mout begint met gerst. Dit laat een mouterij op gecontroleerde manier ontkiemen om zo vervolgens de mout te drogen en eventueel te verhitten of roosteren. Na dit proces schroten ze de mout zodat het brouwwater gebruik kan maken van de kern. Dit proces heet maischen. Aan het einde van het maischen is er dan wort gemaakt. Met deze wort kun je vervolgens gaan koken en bier maken. Dit hele voorgaande proces is voor een brouwer een heel karwei. Daarom is er de vraag ontstaan naar moutextract. Hier koken ze de wort helemaal in tot een vloeibare pasta of een poedervorm. En dat, is moutextract.

Waarvoor gebruik je moutextract
Het hele proces van schroten en maischen kun je dus overslaan bij gebruik van moutextract. Ga je voor vloeibaar moutextract dan dien je er rekening mee te houden dat hier nog zo’n 20% vocht in zit, maar dat dit ook een hoog geconcentreerde vorm is van mout. Voor een recept met mouten dien je dan ook maar 75% moutextract te gebruiken. Werk je met de poedervorm dan is deze nog hoger geconcentreerd en komt 1 kilo moutextract poeder overeen met 1,6 kg zelf geschrote mout.

Moutextract poeder is daarnaast ook prima geschikt om een giststarter te maken. Een giststarter bevordert de vergisting van je bier door de gistkolonie sterker en minder kwetsbaar te maken.

De mogelijkheden zijn eindeloos
Voorheen waren er maar beperkte mogelijkheden met moutextract. Inmiddels is dit al lang niet meer en kun je ontzettend veel bierstijlen brouwen met moutextract. In de poedervormen zul je vooral de basismouten vinden van licht tot donker. En in de extractvorm ook de speciale mouten.

 

 

 

10 januari 2020
Menu