Zelf kwark maken

Zelf kwark maken
Posted in: Zuivel

Zelf kwark maken

Kwark, ook wel platte kaas genoemd. En meer is het ook niet. Het beginsel van kaas maken. Kwark is dus eigenlijk een heel verse kaas en heerlijk bij het ontbijt of in je zelfgemaakte cheesecake. Maar hoe maak je nu kwark?

Van melk tot kwark.
Koemelk is vaak de basis van kwark. Maar geiten of schapenmelk kan ook prima. Ook een lactosevrije variant is mogelijk op basis van sojamelk. Naast melk heb je qua andere ingrediënten enkel nog een startercultuur nodig. In de startset kwark maken zit stremsel om tot wel 150 liter kwark te maken. Ook zit er zuursel bij om kwark zonder stremsel te maken. Naast de ingrediënten gebruik je nog een kwarkzak of notenmelkzak om de kwark uit te laten lekken. De rest van de spulletjes om kwark te maken heb je meestal wel in huis.

Hoe maak je kwark in 6 stappen?
Benodigdheden:

Stappen:

  1. Begin met het schoonmaken van de pot. steriliseer deze in kokend heet water of gebruik het heetste programma van de vaatwasser om de pot te reinigen
  2. De liter melk mag vervolgens in de pot. Voeg daarna het stremsel toe.
  3. De de glazen pot af en zorg dat er nog lucht bij het mengsel kan. Gebruik een neteldoek of eenvoudig keukenpapier en maak dit met een elastiek vast.
  4. Na 24 uur zal de melk dikker zijn geworden en is het tijd om te proeven. Niet zuur genoeg? Laat de pot nog 6 uur staan en proef nog eens. Wil je de kwark nog zuurder dan kun je nog eens 6 uur wachten
  5. Als de kwark op smaak is mag deze in de kwarkzak uitlekken boven de kom. Hang hiervoor de zak aan een bovenkastje in de keuken of plaats de kom in een emmer met daarboven de zak die je aan een lange stok op de rand van de emmer laat hangen.
  6. 12 uur later is de kwark voldoende uitgelekt en kun je de kwark bewaren in een glazen pot in de koelkast. Het wachten is klaar, je kunt direct de kwark eten. Smakelijk!
24 september 2020
Menu