Zelf yoghurt maken

Zelf yoghurt maken
Posted in: Zuivel

Zelf yoghurt maken

Yoghurt koop je kant-en-klaar in de supermarkt. Maar wist je dat het super gemakkelijk is om zelf te maken? En het is nog gezonder ook want het bevat geen toevoegingen! Maak dus je eigen verse yoghurt, wij laten zien hoe.

Wat is yoghurt eigenlijk?
Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct. Hierbij gaat het om melkzuurbacteriën die melksuikers (lactose) omzetten waardoor het lichter verteerbaar en langer houdbaar is.
De lactose omzetting kun je als je het zelf maakt bovendien langer laten voortduren zodat het er uiteindelijk uit verdwijnt. Dit wordt ook wel 24-uurs yoghurt genoemd. Ook kun je zo de samenstelling van je yoghurt helemaal naar je eigen hand zetten.

Yoghurt maken
Er zijn 2 manieren om yoghurt te maken: met en zonder yoghurtmachine. Een yoghurtmachine heeft het grote voordeel dat de temperatuur bij de bereiding veel constanter is. Je yoghurt kan dan haast niet mislukken. Ook maak je wat dikkere yoghurt en is de bereidingstijd wat korter. Met het recept hieronder kun je zowel met als zonder yoghurtmachine werken.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • yoghurtferment
  • 1 liter melk, dit mag zowel koe- als geitemelk zijn (maar geen sojamelk) van de supermarkt

Bereidingswijze:

  1. Werk altijd hygiënisch en zorg dat alle materialen steriel zijn. Zorg ook dat de pot waarin je de yoghurt gaat bewaren schoon is. Kook de pot minstens 15 min in een grote pan of was deze in de afwasmachine.
  2. Verwarm de melk in de kookpot of au bain-marie tot 45°C.
  3. Voeg het yoghurtferment toe aan de melk en roer goed. De melk mag geen klontjes bevatten.
  4. Bewaar de melk minimaal voor 7 uur in omgeving waarbij de temperatuur telkens tussen de 32° en 49° C ligt. Het warmhouden op deze temperatuur kun je op verschillende manieren doen. Uiteraard kan dit het best met een yoghurtmaker, maar ook is een thermoskan met glazen binnenwand geschikt, of een hooikist.
  5. (Optioneel) Als de yoghurt klaar is, kan je hem door een neteldoek gieten en laten uitlekken tot een dikkere massa. Dan krijg je een typische Griekse yoghurt
  6. Plaats de pot vervolgens in de koelkast om het 12 uur te laten incuberen. De dikte van de yoghurt zal door de koeling toenemen en natuurlijk is gekoelde yoghurt lekkerder om te eten.

 

30 juli 2020
Menu