Zo kun je zelf rode wijn maken

zelf wijn maken
Posted in: Wijn

Zo kun je zelf rode wijn maken

Rode wijn maken is leuk om te doen. Heb je mooie blauwe druiven, dan kun je met dit stappenplan aan de slag en nip je binnenkort aan je eigen rode wijn. Lekker op zwoele zomeravonden, maar natuurlijk ook heerlijk verwarmend in de winter. Met onze instructies kan het niet misgaan. Succes en vooral … veel plezier!

Ingrediënten:

1. Start

Start met de voorbereiding voor het maken van je wijn. Verzamel de benodigdheden, test je druiven zodat je zeker weet dat je sap op 22 tot 24% suiker (1,092 Soortelijk Gewicht - SG) zit. Ontsmet al je apparatuur, daarna ben je klaar om te starten.

2. Maak van je rode druiven most

Leg je rode druiventrossen in een (normale) emmer. Zorg ervoor dat je handen en hulpmiddelen schoon zijn en blijven. Nu kun je met je handen of een aardappelstamper de druiven stevig kneuzen/stampen. Vermaal het sulfiet-tablet in het druivenmengsel. Je hebt nu most, oftewel de gekneusde druiven met sap. Dek de emmer af met een kaasdoek of deksel en laat het een uurtje staan.

3. Meet je most en pas aan

Meet na een uur de temperatuur van de most. Die moet tussen de 21° C en 23° C zijn. Neem een monster van het sap in de emmer en meet het zuur met je Acidometer. Als het niet tussen de 6 en 7 gram per liter is, moet je actie ondernemen. Je kunt wijnsteenzuur toevoegen of sap met water.

Controleer hierna de graden Brix of soortelijk gewicht van je most. Als het niet ongeveer 22 graden Brix is (10982 SG), voeg dan wat druivenconcentraat toe en meet opnieuw.

4. Laat je most gisten

Pak nu de wijngist erbij en los dat op in 500 ml. water met een temperatuur van 26 tot 30 graden Celsius. Laat het staan tot het bubbelt, dit mag niet langer dan 10 minuten duren. Wanneer het borrelt, moet je het gistmengsel direct op de most gieten. Beweeg de emmer een paar keer op en neer om het gist te mengen. Dek de emmer wederom af met een kaasdoek of deksel en zet het op een warme plek weg (18 - 23 graden). Controleer in de komende 24 uur of de gisting is begonnen. Controleer de fermentatie-progressie (vergistingsproces, of het SG-gehalte goed zakt) en de temperatuur regelmatig. Houd de schil van de druiven altijd onder het sap en meng tweemaal per dag.

5. Pers de most uit

Zodra de most “droog” is (minstens 0,5 graden Brix of 0,998 SG) pers je de most uit met kaasdoek of druivensap. Dit doe je tot er alleen nog sap over is. Vang dit op en schenk het in een glazen vergistingsfles. Na een aantal dagen wordt de wijn helder.
Zodra de wijn helder genoeg is, hevel je het over in een andere fles. Door de hevel blijft het laagje sediment achter in de ene fles en gaat de wijn over in een nieuwe fles. Dit proces herhaal je om deze reden tot de wijn helder genoeg is.

6. Bottel je rode wijn (en bewaar je geduld)

Zodra de wijn helder helder genoeg is kun je starten met bottelen. Het kan soms maanden duren voor je dit bereikt hebt. Bottelen betekent niks anders dan de wijn overgieten in schone wijnflessen. Zorg voor een goede afsluiting van de fles door middel van je hulpmiddelen. Bewaar de gevulde flessen op een koele, donkere plaats en laat de rode wijn minimaal 6 maanden rusten.

Proost!

Je hebt nu rode wijn gemaakt! Het proces is tijdrovend en er kan best wel eens wat misgaan. Probeer dit te voorkomen door de wijn constant in de gaten te houden en te zorgen dat je werkplaats, apparatuur en handen schoon blijven gedurende het proces.
Neem je straks een slokje van je eigen rode wijn, dan geniet je er des te meer van!

Braumarkt. Home of the Homebrewers.

16 april 2019
Opmerkingen
Menu