Bel +31 (0)850013940

Fruit inmaken: appels en peren

Tips om appels en peren in te maken + recept! 

Fruit inmaken is een een ontzettend leuk proces. Je kunt echt alle kanten op met fruit! Inmaken is een verzamelnaam voor conserveren. Je kunt fruit inmaken, je kunt jam maken, gelei maken, sap maken, moes maken, fruit wecken, fermenteren, invriezen, drogen, inmaken in azijn en azijn maken. Zo hoef je nooit je verse producten te verspillen en geniet je van eigengemaakt, gezond eten. In dit artikel vergelijken we graag appels met peren. Je leert hoe je ze inmaakt en wat je er zoal mee kunt doen.

appels en peren inmaken

Appels inmaken

Alleen al met appels kun je appeljam, appelchutney, siroop, stroop, appelsap, appelazijn en appelmoes maken. In dit artikel: alles over ingemaakte appels.

Appels inmaken is niet moeilijk, het vergt alleen de juiste kennis en materialen. Je kunt de appels halen uit eigen (moes)tuin of een lading halen bij de supermarkt/groenteboer. Met je ingemaakte appels maak je bijvoorbeeld snel heerlijke appelflappen of ze dienen als voortreffelijke taartvulling.

Het is aan te raden om meteen een grote portie te maken, dan ben je in één keer klaar en heb je wat voorraad. Je kunt je potten een lange periode bewaren, omdat de appels geconserveerd worden in de stroop. Vandaar dat ons recept direct voor 7 grote weckpotten is. De verhoudingen blijven hetzelfde, dus kijk vooral hoeveel appels je hebt. Binnen een uur staan je potten gevuld en wel klaar. Laat die appeltaart maar komen

Benodigdheden voor het inmaken van appels:
- 3 kg appels (mag elke soort zijn)
- 900 gr suiker
- 125 gr maizena
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels zout
- 1 dessertlepel kaneel
- 2,25 liter water
- 3 eetlepels citroensap

Stap 1: maak je potten en deksels schoon

Voor je begint is het noodzakelijk dat je de potten en deksels controleert op slijtage en beschadigingen. Beschadigde potten zijn helaas onbruikbaar.
Na het controleren maak je ze schoon. Nieuwe potten kun je gemakkelijk schoonmaken met heet water, maar gebruikte potten maak je het best schoon met een sopje van warm water en soda (goed afspoelen na het wassen).

Kies een grote diepe pan waar je potten naast elkaar kunnen staan. Zet de potten met de opening naar boven in de pan. Vervolgens giet je warm (niet kokend) water over de potten en breng je het water aan de kook. Laat het 10 minuten koken. Draai vervolgens het vuur uit tot het water niet meer borrelt. De deksels maak je op dezelfde manier schoon. Laat het drogen op een schone theedoek.

Stap 2: maak de stroop

Meng in een grote pan de suiker, maizena, kaneel en nootmuskaat. Voeg vervolgens water en zout toe en meng het goed door. Breng het aan de kook tot er een dikke massa met belletjes ontstaat. Dit is het punt waarop je de pan van het vuur haalt en de citroensap toevoegt.

Stap 3: snij de appels

Schil de appels zorgvuldig en haal alle vieze randjes weg. Boor de appels vervolgens om het klokhuis te verwijderen en snij de appel in schijfjes. De dikte van de schijfjes kun je zelf bepalen, maak het in ieder geval niet te dik. Vul vervolgens de weckpotten tot 1-2 cm onder de rand met je appelschijfjes.

Stap 4: voeg de hete stroop toe

Pak de weckpotten erbij en vul de potten met de hete stroop. Het is belangrijk dat je bij deze stap voorzichtig de luchtbelletjes verwijdert met een mes. Dit verbetert het conserveer-proces.

Stap 5: sluit de flessen

Klinkt simpel, maar het omvat meer dan alleen de deksel erop drukken. Sluit de weckflessen stevig af, kook intussen een grote pan met water (zodat de potten tot de ‘schouders’ in het water staan) en laat hierin de potten 20 minuten staan. Na de 20 minuten haal je de potten uit het water en laat je ze afkoelen.

Je hebt nu je appels ingemaakt! Deze appels kun je lang bewaren en zijn ook nog eens erg lekker. Een appeltaart of appelflap heb je in een mum van tijd gemaakt.

Peren inmaken

Peren zijn ontzettend lekker, heerlijk zoet en sappig. Nu wil je niet altijd zo’n grote batch zelf opeten, maar bewaren om te verwerken in je yoghurt, bij je kaas, in je salade of in perengebak. Je hebt altijd een pot klaar staan waardoor je dit vlug kunt verwerken in je gerecht.

Benodigdheden voor het inmaken van peren:

- 3kg vaste peren
- 3 sinaasappelen 
- 300 ml citroensap 
- 3 kaneelstokjes
- 3 theelepels bruine basterdsuiker
- 450 gram suiker 

Stap 1: maak de sinaasappelen schoon, schil en snijd de peren

Schil een dunne reep van de sinaasappelschil en pers de sinaasappel uit.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren. Meng daarna alles in een grote schaal.

Stap 2: maak de stroop 

Doe de suiker en de bruine suiker in een middelgrote pan en voeg 9 eetlepels water toe. Laat de suiker zachtjes koken totdat de suiker karamelliseert. Blijf goed roeren in het mengsel.

Stap 3: kook de peren

Om het mengsel lekker veel smaak te geven, voeg je het sinaasappelsap en een 1 1/2 liter water toe. Let hierbij wel op met opspatten. Voeg vervolgens de peren, sinaasappelschillen, het citroensap en de kaneelstokjes toe. Kook de peren op een zacht vuurtje voor 10 tot 15 minuten. Zorg dat je het niet lang door laat koken, omdat het gaarproces nog doorgaat in de weckpotten.

Stap 4: vul de potten

Vul de gesteriliseerde weckpotten met het mengsel met de peren. Blijf, net als bij de appels, 1 cm onder de rand. Weck de peren door de potten 20 minuten in heet water te koken.