Bel +31 (0)850013940

Zelf kefir maken: een makkelijk recept

Kefir komt van het woord keyfir, wat ‘je goed voelen’ betekent. Het drankje is gezond en helpt bij een gezonde darmflora. Kefir is een gefermenteerde, gistende melkdrank die eigenlijk niets meer met yoghurt van doen heeft. Het is een mengsel van gisten en (goede) bacteriën. Het melkzuur dat gevormd wordt door kefir is overwegend rechtsdraaiend. Je kunt het drankje kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook heel makkelijk zelf kefir maken. Met dit makkelijke recept of met de Mad Millie Kefir Kit. Bereid het op kamertemperatuur met alle soorten (dierlijke) melksoorten.

Lees ook: zelf verse Chèvre maken

Kefirkorrels of yoghurt bloemen

Je hebt kefirkorrels of yoghurtbloemen nodig die je toevoegt aan de melk. Ze leveren een schuimende lichtzure en licht ingedikte melkdrank op. Kefir dient lekker te zijn en heeft geen grote zoete toevoegingen nodig om goed en lekker fris drinkbaar te zijn. De kefir bloemen dienen stevig aan te voelen en veerkrachtig te zijn. Ze moeten op de melk drijven en er mooi en wit uitzien.

Ingrediënten voor kefir

- Iedere soort melk (geitenmelk, paardenmelk, volle/halfvolle koemelk)
- Kefirkorrels of yoghurt bloemen

Benodigdheden

- Pot(ten)
- Zeef of doek

 kefir maken

Hoe maak je kefir?

Stap 1: Giet zoveel melk op de korrels tot de bloemen goed onder staan. Niet meer dan dat! De omzetting van melk duurt anders te lang met als gevolg een slijmerige azijnzure drank die niet lekker is.

Stap 2: Giet na acht tot twaalf uur de gedikte melk met de bloemen in een zeef of doek.

Stap 3: Laat de melk nooit langer dan 48 uur op de korrels (bloemen) staan anders vult het totale oppervlak zich met slijm. Als de bloemetjes te slijmerig en niet stevig meer zijn, is het beter de cultuur te vervangen. Behandel de kefir bloemen verder hygiënisch anders slaat de verrotting toe en zet ze nooit te lang op water.

Stap 4: Spoel de bloemen niet elke keer met water af maar slechts om de vier tot vijf dagen.

Stap 5: Span de pot waarin de kefir staat te rijpen met een luchtdoorlatende doek af om vliegen en ander ongedierte buiten de kefir te houden.

Stap 6: Kefir is het lekkerste als het gedronken wordt vlak nadat deze is gezeefd van de korrels en het koolzuurgas over de drank verdeeld is. Je kunt het niet lang te lang bewaren, drink de Kefir binnen 3 dagen. Als je het in de koelkast bewaart is het handig om voor gebruik goed te schudden. Het is aan te raden de flessen af te dekken met een luchtdoorlatende doek.

TIP: Wil je extra koolzuur in je drankje, dan is een schroefdeksel aan te raden

Drink je vers gemaakte kefir binnen 3 dagen zodat de smaak het lekkerste blijft. En let goed op de hygiëne voor en tijdens het kefir maken. Reinig de flessen goed en voorkom besmetting van rottingsbacteriën. Succes met kefir maken!


Braumarkt. Home of the Homebrewers.