Bel +31 (0)850013940

Haal het Oktoberfeest in huis

Helaas ben je te laat als je nu nog gaat kijken naar kaartjes voor de Oktoberfeesten, die binnenkort in München van start gaan. Vele liefhebbers leggen maanden vooraf hun tripje naar de “moeder aller bierfestivals” al vast om zeker van een plekje en een biertje te zijn. Wat wel kan, is een eigen feestje bouwen en een festbiertje brouwen om een deel van de gezelligheid in huis te halen! We hebben een heerlijk recept bij elkaar gezocht voor een feestbiertje die je zelf kunt brouwen, al kun je natuurlijk ook met het kant-en-klare Speidel Festbier pakket aan de slag gaan. Geschikt voor in iedere brouwinstallatie, niet alleen in de Speidel Braumeister.

Bekijk het recept voor Festbier 

Ontstaan van het Oktoberfeest

In München zijn ze dit jaar aan de 185 ste editie toe. Voor het eerste feestje moeten we terug naar 1810 toen alle inwoners van München op 12 oktober werden uitgenodigd op een feest ter ere van het huwelijk van kroonprins Lodewijk (Ludwig) van Beieren met Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het feest was een groot succes want sindsdien werd het jaarlijks opnieuw georganiseerd, tenzij oorlog of andere rampspoed roet in het eten gooiden.

Plaats van de festiviteiten was een terrein buiten de stadspoorten. Datzelfde terrein, de Theresienwiese (ter ere van Theresia), doet nu nog steeds dienst. München is natuurlijk vandaag de dag veel groter zodat het terrein nu relatief dicht bij het centrum ligt. Ook de aard van het feestje is in de loop der jaren wat aangepast, sommige tradities zoals de jaarlijkse paardenrace stierven uit, andere zoals de kenmerkende literglazen kwamen erbij.

Dan het belangrijkste, het bier zelf

Alleen de zes brouwerijen van München mogen de naam Oktoberfestbier gebruiken. Andere brouwerijen hebben het meestal over Festbier (feestbier). Het (Oktober)Festbier is een lager bier, verwant aan Märzen en Vienna, beide eveneens lager bieren. Munich en /of Vienna mouten hebben dan ook hun plaats in dit lager bier naast pilsmout. Daarnaast uiteraard Duitse hoppen voor een lichte bitterheid. In het verleden was er niet zo veel verschil tussen het Oktoberfestbier en het meer amberkleurige Märzen. De laatste decennia is het Oktoberfestbier echter meer geëvolueerd naar een goudkleurig bier, het is tevens wat doordrinkbaarder geworden. Het hedendaagse Oktoberfestbier is wat moutiger dan pils en laat zich bijzonder goed drinken. Maak het biertje zelf met ons recept en begin op tijd, want een lagerperiode van 5 weken wordt aanbevolen. Proost!

Braumarkt - The home of homebrewers