Bel +31 (0)850013940

Genieten van een stevig biertje met de feestdagen? Begin nu, dan heb je dubbel (of tripel) plezier!

Het is helaas weer voorbij, die mooie zomer… Het was even schrikken enkele weken terug; de kinderen gingen terug naar school en de relaxte sfeer op de wegen en in de bedrijven verdween weer als sneeuw voor de zon om plaats te maken voor de dagelijkse drukte. Even aanpassen, maar ondertussen zitten de meesten van ons alweer volop in de ratrace en kijken we verlangend uit naar het volgende familiemoment: de eindejaarsperiode. Korte dagen en lange winteravonden komen eraan waarop we samen met de familie genieten van de winterse sfeer met heerlijk eten en een lekker drankje. En dat mag zeker ook een lekker en stevig biertje zijn!

Een stevig abdijbiertje (dubbel, tripel, quadrupel), een lekkere Russian Imperial Stout of Barley Wine zal in de feestperiode zeker niet misstaan. Gesmaakt door mannen en vrouwen passen deze stevige bieren ook uitstekend bij kaas of allerlei zoete desserts, al dan niet met een stukje chocolade, fruit of kruiden erin verwerkt. Perfect in lijn met de smaakaccenten van deze bieren. Brouwers hebben een streepje voor, niet alleen zijn dit soort zware bieren relatief eenvoudig om te maken, je kan er nu ook al aan beginnen want zwaardere bieren hebben een langere rijping nodig om volledig tot hun recht te komen. Eigen bier is overigens dubbel plezier, bij het maken en bij het drinken.

Met bierkits aan de slag

Je kan met tal van kant-en-klare pakketten aan de slag om zelf een dubbel, tripel of abdijbier te maken. Naast de klassieke Brewferm blikken (Abdij, Tripel) zijn de laatste jaren een stel andere bierkits bij gekomen die zeker het uitproberen waard zijn. Zo denken we bijvoorbeeld aan de Arsegan Triple, Limburgs Abdij of Dubbel bierkits waarmee je 15 liter bier maakt. Deze kits zijn trouwens super handig, de bijgevoegde gist is aangepast aan de bierstijl en extra ingrediënten zoals kandijsuiker zitten gewoon in de doos erbij. Hetzelfde concept werd ook bij de Festival Belgium Dubbel Premium kit gevolgd. Ook Mangrove Jack brengt met zijn traditional series dubbel en abdijbier twee leuke kits voor de eindejaarsperiode op de markt.

Wil je meer actie? Dat kan, er zijn ook Arsegan graanbrouwpakketten om een tripel, dubbel of limburgs abdijbier te brouwen. Of ga je toch voor een eigen recept? Wij hebben een heerlijk recept voor je, maar ook in zowat elk boek voor starters kan je een eenvoudig recept terugvinden. Omdat dit sterke bieren zijn moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

En dan de gist

Gebruik je voldoende gist? Er is bij deze bieren veel suiker om in alcohol om te zetten. Voldoende en vitale gist is noodzakelijk. Gebruik je korrelgist, neem dan 2 zakjes voor een brouwsel van 20 liter (of zelfs 3 indien je begindichtheid zeer hoog is zoals onder de 1.080). De gist staat voor een zware taak, gistvoeding toevoegen is dan ook aanbevolen bij deze bieren. Zorg er ook voor dat het wort voldoende belucht is. Maak je een giststarter (bijvoorbeeld omdat je een vloeibare gist gebruikt), belucht dan je starter. De typische giststammen voor dit soort bieren vormen trouwens ook heel wat schuim bij de vergisting, zorg dus ook voor voldoende kopruimte in je gistingsvat (25 á 30% is geen luxe), of plaats een blow-off. Tot slot: geduld! Dit soort bier is het wachten waard, laat het goed uitgisten en rijpen.

Ben je enthousiast geworden om aan de slag te gaan voor je eigen dubbel, tripel of quadrupel bier? Brouw een lekker feestbiertje voor de donkere dagen met deze 3 gistsoorten:           

Bekijk het Wyeast  Bekijk het Fermentis Safale    Bekijk het Imperial Yeast 

Braumarkt - The home of homebrewers