Bel +31 (0)850013940

De belangrijkste tips voor het bottelen van bieren

Is je bier eindelijk uitgegist? Dan staat er niet veel meer in de weg van het moment waarop je eindelijk je biertje kan drinken… Wij geven je 10 handige tips voor het bottelen van jouw eigen gebrouwen biertje. Ideaal om meteen te serveren of even te bewaren. 

Bier bottel tips

1. Check of je flesjes kunt hergebruiken

Hergebruik je flesjes? Zorg ervoor dat het geschikte flessen zijn, dat wil zeggen bestand tegen de druk die bij hergisting op de fles wordt opgebouwd. De meeste wegwerpflesjes zijn dit niet. Het spreekt voor zich dat de flesjes ook in goede staat moeten zijn, bij sporen van slijtage kun je een fles beter niet gebruiken. Twijfel je nog? Gebruik dan voor de zekerheid een nieuw flesje.

2. Ontsmet flesjes die je opnieuw gebruikt goed

Flesjes moeten uiteraard ook kraaknet en ontsmet zijn voor je ze opnieuw vult met je eigen gebrouwen bier. Verontreiniging in de flesjes geeft gegarandeerd problemen achteraf! Een flessenborstel die past bij je type flesje is daarnaast geen overbodige luxe.

3. Gebruik een flessenpaak of druiprek voor het drogen

Maak je de flesjes al een tijdje voor je gaat bottelen schoon? Dat kan, zorg dan wel dat ze goed gedroogd zijn voordat je ze opbergt. Een flessenpaal of druiprek is hierbij heel handig. Je moet de flesjes dan alleen nog even spoelen met bijvoorbeeld een star san oplossing of puro oxi voor je ze gebruikt.

4. Spoel je flessen altijd direct om na gebruik

Maak er een gewoonte van je flesjes direct na gebruik om te spoelen. Je zal daarna veel minder werk hebben met reinigen.

5. Let op de inhoud van je waterslot

Verplaats je het gistingsvat voor het bottelen naar een andere kamer? Let dan op dat de inhoud van je waterslot niet in je bier loopt bij een plots druk- of temperatuurverschil. Haal desnoods het waterslot even van je vat of gebruik een driedelig waterslot om dit te voorkomen.

6. Ontsmetten, ontsmetten, ontsmetten

Al het materiaal dat je gebruikt bij het bottelen moet grondig gereinigd en ontsmet zijn. Gebruik je iets, leg je het weg en gebruik je het daarna opnieuw? Vergeet dan niet om het opnieuw te ontsmetten.

7. Gebruik een hevel met antidroesemkop

Je wil zo weinig mogelijk van het gistdepot in je bier. Indien je het bier overhevelt, let hier dan op of gebruik een hevel met antidroesemkop.

8. Verminder zuurstofinslag met een stukje slang

Gebruik je het kraantje op je gistingsvat om over te hevelen naar een bottelvat, doe er dan een (ontsmet) stukje slang aan om zuurstof inslag te minimaliseren en ontsmet het kraantje. Dat laatste kan je met een verstuiver met star san oplossing of met P3-alcodes of Oxydes Rapid.

9. Meten is weten: controleer of je bier helemaal is uitgegist

Meten is weten: wees er zeker van dat je bier helemaal is uitgegist voordat je het gaat bottelen. Neem een staal, ontgas indien nodig (vb. door ermee te schudden) en meet de dichtheid. Compenseer indien nodig voor de temperatuur.

10. Doseer de bottelsuiker goed om teveel druk te voorkomen

Een goede dosering van de bottelsuiker is zeer belangrijk om teveel druk in je flesjes te voorkomen. Gebruik je een bottelvat dan kan je hier de totale dosis bottelsuiker opgelost in wat kokend water toevoegen aan het bier voor een uniforme verdeling van de bottelsuiker. Wil je liever niet wegen dan kan je carbonisatieklontjes gebruiken. Deze kan je rechtstreeks aan de fles toevoegen.

Met deze tips moet het helemaal goed komen en kun je langer van je eigen gebrouwen bier genieten. Handig als je een etentje of feestje hebt en iedereen een vers biertje wil serveren. Je kunt van te voren het bier brouwen en met de handige tips bottelen.

Braumarkt.The home of Homebrewers.